perjantai 10. heinäkuuta 2015

Puun tuhka lannoitteena tomaatille(Luonnonmukainen lannoitus)

Osta heti, klikkaamalla mainosta!

Tuhkan NPK-arvosta tuntuu löytyvän aika ristiriitaista tietoa internetistä. Lehtipuun tuhkalle löytyy NPK-Arvoksi 0-3-9. Taas toisen lähteen mukaan se olisi paremminkin NPK-Arvo 0-6-6. Olkoot mitä on, ei siitä sen enempää, joka tapauksessa tuhkaa tunnutaan käyttävän paljon tomaatin lannoittamiseen ja minäkin testaan sitä, toivottavasti ei huonolla menestyksellä.
Lehtipuun tuhkassa pitäisi olla kaikki lannoitteet oikeissa suhteissa ja niin, että kasvit pystyvät ne helposti hyödyntämään. Tietenkin typpeä lukuunottamatta.
Voimalassa, missä palaminen on tehokasta ja korkeat lämpötilat on tuhkan ravinne-arvot paljon pienemmät, kun esimerkiksi takassa poltetussa puussa, mikä palaa alhaisemmissa lämpötiloissa.
Tomaatin latvat kasvavat todella sykkyräisinä ja tomaatit tekevät varkaita todella paljon. Tomaatteihin tulee 10mm paksuja ja 10cm pitkiä varkaita aivan vuorokauden aikana ja se kertoo liian kovasta typpilannoituksesta. Tuhkassa taas ei pitäisi olla ollenkaan typpeä(N), joten sillä pitäisi saada Fosfori(P) ja Kalium(K) suhteen nostettua typpeen verrattuna.sykkyra

Voi olla, että tässä testissä mennään kantapään kautta, mutta toivottavasti mitään peruuttamatonta ei ainakaan tapahdu. Kekkilän kastelulannoitteen NPK-Arvo on 17-4-25. Näitä vuorontellen käyttäen NPK-Arvo asettuu varmaan sinne noin 17-7-28. Tämä enemmän mutua, kun tieteellistä faktaa, mutta jonkun pitää näitäkin käytännössä testata.desi

Seokseen laitettiin 8l vettä ja 1dl koivupuun tuhkaa ja pääästiin 0.75EC arvoon.1

Seoksessa 8l vettä ja 2dl koivupuun tuhkaa ja päästiin EC1.3 arvoon. 2

Seoksessa 8l vettä ja 3dl koivupuun tuhkaa ja päästiin EC2.2 arvoon.3

Eniten mietityttää tuhkaveden PH-arvo, mikä nousi todella korkeaksi. Seurataan, miten vaikuttaa kasvuun, toivottavasti en kaikkia tomaatteja tällä kuitenkaan tapa. Varmaan paras olisi ensikerralla laskea PH- aineella tuhkalioksen PH sinne 6.0 pintaan. Annoin kaikille tomaateille noin 5dl tuhkalannoitetta. Tuhkaa tuli siis noin 0.3dl per tomaatti. Annos ei ainakaan pitäisi olla liian vahva. Tomaateista varmaan aika nopeasti näkee, vaikuttaako korkea PH kasvuun. Periaatteessa tuhkalla lannoitusmäärä on niin pieni, että ei sen paljon pitäisi vaikuttaa 42l kasvutilavuudessa kasvaviin tomaatteihin.ph
Tuohon tuhkan lannoite-arvoon tuntuu vaikuttavan todella moni asia, varmaan helpoin konsti on testata, minkälaisia tuloksia saa aikaan. Arvoihin vaikuttaa:
  • Puun palamislämpötila
  • Havupuu/lehtipuu
  • Onko puu kuorittu ennen polttoa
Ilmeisesti tuhkan laatu ja ravinnepitoisuudet vaihtelevat paljon, koska ammattikäytössä tuhkaa ei saa käyttää, jos tuhkasta ei ole otettu jokaisesta erästä näytettä ja ominaisuudet tutkittu. Seurataan muutama viikko ja katsotaan minkälainen vaikutus tuhkalla on kukkimismääriin. Hetihän vaikutusta ei huomaa, koska kasvualustassa on varmaan vielä typpeä paljon varastossa.
Terassilla purkissa kasvaa kolme ylijäämä tomaattikasvia, niillä voisin testata, kuinka vaikuttaa, jos lannoitan pelkällä tuhkalla. Näistä kolmesta tomaatista en muutenkaan satoa odota, joten ne voi ihan hyvin uhrata testikäyttöön. Hyvällä tuurilla ne aloittavat reilun kukinnan ja tomaattien tuottamisen.

Tässä nämä testitomaatit, mille annetaan pelkästään veteen sekoitettua tuhkaa. Kasvuvauhti ei varmaan ole kummoinen, koska typpeä ei tule yhtään lannoitteen muodossa. Toki tuossa esilannoitetussa vaaleassa rahkaturpeessa sitä on jonkin verran itsessään. Enemmän kiinnostaa itseä, että rupeaako kukkimaan enemmän, kuin kasvihuoneessa kasvavat tomaatit. Nämä on aika lailla ruipelon oloisia, eikä ole juurikaan lannoitusta saanut. Sen kyllä huomaa varsistakin, ovat puolet ohkaisempia, kun kasvihuoneessa kasvavat. Lehdetkin on paljon vaaleampia ja pienempiä, kun kasvihuoneessa olevien.testitomaatit
Testitomaateissa on muutama kukka ennestään, mutta yhtään tomaatin alkua ei vielä ole. Seurataan tilannetta pariviikkoa ja tehdään uusi blogipäivitys kuvineen. Oletuksena olisi, että kukkia tulisi kahdessa viikossa jo reilusti enemmän.

Muutamassa ohjeessa oli lannoitus hoidettu pelkällä puuntuhkalla ja typpi tuli nokkoskäytteestä. Eli täysin luomulannoituksella.
Jopa tuli vastaaan sellainenkin pointti, että näillä luonnollisilla lannoitteilla kasvit pystyisivät ottamaan vastaan ravinteet paljon paremmin, kun tehdaslannoitteista. Aika näyttää.
En suosittele testaamaan tuhkalla lannoitusta, ennen kun olen itse vähän testannut asiaa, mutta voithan muutamalla kasvilla testata itse, miten toimii. Muuten tuskin ongelmia tulee, jos korkea PH ei sitten vaikuta ravinteiden imeytymiseen.
Yhdessä ruotsalaisessa tutkimuksessa oli saatu huippusatoja tuhkalla ja ihmisen virtsalla yhdessä lannoittaen. Ihmisen virtsa sisältää pääasiassa typpeä, tuhka  taas kaikki muut lannoiteosat. Yhdessä oikealla suhteella pitäisi sato olla taattu.
Tuhannessa kilossa tuhkaa on ravinteita seuraavasti:
Kalsium 212-330kg
Magnesium 20-35kg
Kalium 22-62kg
Fosfori 7-22kg
Boori 0.2-0.29kg
Kupari 0.1-0.19kg
Sinkki 0.5-2.2
Tämän taulukon mukaan se NPK-Arvonkin onnistuu laskea, sen mukaan tuhkan NPK-Arvo olisi noin 0-2-4.2.(Jos laskin väärin, niin korjatkaa ihmeessä. Otin jonkinlaiset keskiverto arvot luvuista.)

2 kommenttia:

  1. Tuhkan vaativat mittaukset joka erästä ammattikäytössä liittyy Suomen lannoitelainsäädäntöön. Siinä määritellään mm. ravinnearvot ja raskasmetallipitoisuudet. Sama koskee multia ja turpeitakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naapuri kiskaisee viljapellolle keväällä aina 20-30kuutuota tuhkaa, oman kanalan lämmittämisestä syntynyttä, pikku veikkaus, että ei paljon mittailla :D

      Poista