sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Chilin risteyttäminen

Osta heti, klikkaamalla mainosta!

Ensikertaa risteyttämässä kahta eri lajin chiliä. Emokasviksi valittiin Cayenne Long Slim(Capsicum annuum) ja pölyttäjäksi Naga Morich(Capsicum chinense).

Tietenkin kasvattaja haluaisi, että risteymään tulisi Cayenne Long Slimin chilin koko ja Naga Morich chilin tulisuus. Tuskin niin hyvä tuuri käy, mutta aika näyttää, mitä saadaan aikaan. tietoa

Risteytyksen emokasviksi valittu Cayenne Long Slimistä valitaan kukka, mikä ei ole vielä auennut, mutta on pian aukeamassa. Kukan nupusta nypitään pinseteillä ensin terälehdet pois. Sen jälkeen nypitään pois heteet.nuppu

Kuva on vähän huono, mutta emokasvin kukan nuppuun ei jää kun Emi jäljelle.(Se keskellä kukkaa sojottava varsi, missä pieni pallukka päässä)emi

Pölyttäjästä kerätään siitepölyä, itse laitoin paperinpalan alle ja heiluttelin Naga Morichn kukkaa, siitepölyn putoaminen näkee ihan silmälläkin.poly

Sitten vaan siitepöly sirotellaan emokasvin emin päälle. Siitepöly voidaan myös siirtää niin, että pölyttävä kukka otetaan irti ja sillä tökitään/sivellään emokasvin emiä. Toiset käyttävät sivellintä tai pumpulipuikkoa.
Risteytetty chilin podi kasvaa aivan saman näköiseksi, kun muutkin kasvin podi. Risteytyksen tuloksen näkee vasta, kun risteytetyn kukan paikalle kasvaneesta podista otetaan siemenet talteen ja siemenistä kasvatetaan uusi kasvi.
Tämä uusi kasvi merkitään Cayenne Long Slim X Naga Morich F1.
F1 tarkoittaa, että risteytys on ensimmäistä sukupolvea.
Cayenne Long Slim X Naga Morich F1 kasvista otetaan kypsä chili ja siitä siemenet, niistä siemenistä sitten kasvaa Cayenne Long Slim X Naga Morich F2.
Risteytysten eri siemenistä kasvaa jonkin verran toisistaan poikkeavia kasveja, niistä kannattaa valita siemenet jatkoon, siitä kasvista, mikä on eniten omaan mieleen. On valintana sitten mikä tahansa kasvattajan valitsema asia. Valintaan voi vaikuttaa maku, hedelmän muoto, kasvuvauhti ym.
Uuden risteymä on aika hyvin vakaantunut jossakin F7 sukupolven kohdalla. Siinä vaiheessa ei enää ole suurta eroa samoista siemenistä kasvatetuista kasveista.
Sitten vaan keksimään omaa nimeä itse risteyttämällesi chilille.
Muista merkitä risteytetty chili langanpätkälla tai jollakin muulla tavalla. Sitä ei muutaman kuukauden päästä muista, vaikka niin luulisikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti