lauantai 11. heinäkuuta 2015

Tomaatin kasvatus

Osta heti, klikkaamalla mainosta!

Tomaatti (Solanum lycopersicum) on koisokasvien (Solanaceae) -heimoon kuuluva kasvi, joka on lähtöisin Perusta ja Chilestä. Perun intiaanit käyttivät villitomaattia ravintokasvina jo noin 500 eaa. Kolumbuksen löytöretkien aikoihin tomaatin viljely levisi Väli-Amerikan kautta Meksikoon. Espanjaan ja muualle Eurooppaan tomaatti tuli Kolumbuksen toisen löytöretken tuliaisina vuonna 1498.
Tomaattin viljely onnistuu myös suomessa, mutta perempaan satoon päästään kasvihuoneessa. Tomaatin siemenet kannattaa laittaa itämään maaliskuussa, niin taimet ovat jo hyvän kokoisia, kun kelit lämpenevät niin paljon, että tomaatit voi viedä kasvihuoneeseen kasvamaan. Ilman esikasvatusta sisällä ei tomaatti kerkeä tehdä satoa kypsäksi, suomen lyhyessä kesässä.

Tomaatin idätys:

  • Tomaatti itää parhaiten, kun lämpötila on 25-30astetta
  • Heti kun tomaatin taimet ovat tulleet näkyviin mullan alta, siirrä taimet valoisaan paikkaan, keinovalon alle tai ikkunalle
  • Tomaatintaimien tullessa näkyviin mullasta, huonelämpötila on ihan hyvä

Pienen tomaatintaimen kasvatus:

  • Tomaatintaimet kannattaa siirtää omiin purkkeihin, kun ovat tehneet ensimmäiset lehtensä
  • Hyvinä purkkeina taimille on esimerkiksi maitopurkit, mitkä on leikattu puoliksi
  • Nämä maitopurkin puolikkaat riittääkin siihen saakka, kun tomaatit siirretään kasvihuoneeseen

 

Tomaattien istutus kasvihuoneeseen:

Tomaatti kasvattaa nopeasti uusia juuria varteen, joten jos tomaatit ovat päässeet pitkiksi ja honteloiksi, niin ne voi kasvihuoneessa istuttaa syvemmällle, mitä ne olivat taimipurkeissa.

Pitkän ja hontelon varren kasvattanut tomaatti.tomaatti1

Tomaatista karsittiin alempia lehtiä reilusti.tomaatti2

Tomaatti istutettiin vaakatasoon kasvihuoneen kasvulaatikkoon. Pitkä ja hontelo tomaatintaimi on nyt noin 15cm korkea tukeva taimi. Tomaatti kasvaa normaalisti, vaikka se on istutettu reilusti syvemmälle.tomaatti3

                                          Lämpötila:

                                          Tomaatti on lämpöä vaativa kasvi. Hyvän kasvun varmistaa runsas valo ja tasainen 20-25 asteen lämpötila. Liian lämpimässä hedelmöittyminen vaikeutuu tai estyy kokonaan. Punaista väriainetta, lykopeenia ei muodostu liian korkeissa (29-32 °C) tai liian matalissa (noin 16 °C) lämpötiloissa.

                                          Esikasvatus:

                                          Tomaatin esikasvatus kannattaa alottaa Suomen oloissa maalis/huhtikuussa. Nopeat ja kylmänkestoiset lajikkeet kuten Siberia eivät välttämättä tarvitse yhtä pitkää esikasvatusaikaa kuin muut lajikkeet.

                                           

                                          Istutus:

                                          Tomaatit eivät yleensä kestä hallaa, joten istutus maahan voidaan tehdä vasta kun hallanvaara on mennyt ohi.

                                          Lannoittaminen:

                                          Ruukuissa kasvatetut tomaatit tarvitsevat lannoitetta jossa typpi-fosfori-kalium -ravinteet ovat suunnilleen samassa suhteessa. Kasvukauden alussa tomaatin kasvattaessa lähinnä vihreää kasvustoa tarvitsee se enemmän typpeä, kun taas kukinta vaiheessa ja hedelmiä tuottaessa on kaliumin tarve suurempi. Liian suuri typen määrä voi johtaa isoon vihreään kasviin jossa on hyvin vähän kukkia.

                                          Eri tomaattilajikkeet:

                                          Siberia on yksi kaikkein kylmäkestoisimmista lajikkeista. Se kestää pientä hallaa ja pystyy kukkimaan n. 3-4 asteen lämpötilassa. Kasvutavaltaan tanakka ja hyvin lyhytkasvuinen. Kasvuaika noin 59 vrk. Sopii ruukkukasvatukseen. Mehukkaiden punaisten hedelmien koko vaihtelee 80-200 gramman välillä. On monesti ollut Hyötykasviyhdistyksen suosituimmuuslistan ykkönen

                                          Pölytys:

                                          Tomaatin kukkia kannattaa heilutella, niin pystyy varmistamaan, että tomaatin kukat pääsevät hedelmöittymään. Toiset heiluttelevat koko kasvia reilusti. Esimerkiksi kasvihuoneessa ei välttämättä pääse hyönteiset pölyttämään kukkia, niin siksi se kannattaa varmistaa. Pölytyksen voi myös varmistaa vaikka pumpulipuikolla sivelemällä kukasta kukkaan.

                                          Ei kommentteja:

                                          Lähetä kommentti