sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Tuhkalannoitus ja PH

Osta heti, klikkaamalla mainosta!Muutamasta eri suusta olen kuullut, että tuhkalannoitusta käyttäessä maaperän PH-arvo nousisi niin paljon, että chili kuolisi.

Itse kyllä väittäisin vastaan, että chili tuosta vaan kuolisi, vaikka mitään merkkejä ei ole havaittavissa.

Tuhkalannoitusta saanut chili kasvaa hyvin ja lehdet ovat terveen tummanvihreät. Kyllä liian korkea PH kasvualustassa näkyy kasvissa, sen kasvussa ja lehtien värissä, ennen kun se rupeaa kuolemaan tuosta vaan.

Päätin säätää tuhkalainnoitteen PH-arvon kohdalleen, niin chili pystyy käyttämään tehokkaammin ravinne-aineet kasvu-alustasta.

Tuhkalannoitustestin testituloskin on luotettavampi, kun PH-arvo on molemmilla hyvissä rajoissa.

PH-arvo tuhkalannoitteessa ennen säätöä oli 9.1. PH:n laskemiseen käytettiin uima-altaaseen tarkoitettua PH-miinus rakeita. Sekoitin ensin noin litran astiaan seoksen, mihin tuli noin 30ml PH-miinusta ja litra vettä. Tästä valmiiksi sekoitetusta lioksesta on paljon helpompi annostella vähän kerrallaan tuhkalannoitteen sekaan.


PH laskettiin arvoon 6.1 jonka on aika hyvä chileille. Paras PH-arvo olisi siellä 6.5-7, mutta chilin kasvualustan PH on varmaan vähän korkealla jo ennestään, niin PH laskettiin tarkoituksella vähän alakanttiin.

Kannattaa olla varovainen näiden aineiden kanssa, PH-miinus on Natriumvetysulfaattia ja se on erittäin hapanta ja vaarallista, esimerkiksi silmään roiskahtaessa. Suosittelen käyttämään suojalaseja seoksia tehdessä.

Natriumvetysulfaattia on turvallista käyttää PH:n laskemiseen, sitä käytetään myös elintarviketeollisuudessa PH:n laskemiseen ja sen E-koodi on E 514.Chilinsiemenet verkkokaupastamme, klikkaa tästä!


2 kommenttia:

 1. Tuota uima-altaan ph miinusta olen joskus itsekkin pähkäillyt, mutta jätin lopulta väliin. Tuolloin arvelutti sen kelpoisuus näihin hommiin. Sittemmin tuli ostettua litran pullo laimennettua fosforihappoa. Typpihappoakin piti ostaa, mutta se siirtyi sittemin luvanvaraiseksi aineeksi uusien säädösten myötä. Toistaiseksi fosforihappo on riittänyt, joka ehkä johtuu siittä etten ole hirveästi jaksanut säädellä ph:ta.

  Jos en ihan väärin muista, niin chilin pitäisi pystyä muuntamaan pieniä määriä natriumia kaliumiksi. Sokerijuurikkaalla ainakin käytetään natriumlannoitusta. Lienee perua siittä, että kasvi on alkuaan merenrantakasvi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaista puhetta oli saminkin kanssa. Ei ainakaan hydrossa ole ollut mitään ongelmaa tuon kanssa. Tuhkan kanssa toki piti käyttää paljon isompaa annostusta, aika näyttää...

   Poista