sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Ötökkäongelmien ennaltaehkäisy

Osta heti, klikkaamalla mainosta!Chilinkasvattajaa monesti vaivaa erillaiset ötökät, harsosääsket, vihannespunkit, kirvat tai muut vihulaiset. Ennaltaehkäisevästi suosittelen, että ulkoa tai kasvihuoneesta ei tuoda mitään käytettyä kasvualustaa uusien taimien kasvatusta varten.
Jos kuitenkin käytät jo kertalleen käytettyä kasvualustaa, multaa tai turvetta, niin kannattaa desifioida kasvualusta, ennen kun sen ottaa käyttöön. Itse annan ennen istutusta kaikille purkeille kastelun vedenkeittimestä kiehuvalla vedellä ja suosittelen samaa, vaikka kasvualusta olisi suoraan pussistakin.

Ohkaista muovia olevat taimiruukut vähän muuttavat muotoaan lämmöstä, mutta ei se pieni kupruilu mitään haittaa. Minkään elävän ei pitäisi selvitä tuosta lämpötilasta. En osaa sanoa, kuinka vaikuttaa siihen, että kasvatusalustasta katoaa kaikki bakteerit, hyvät ja huonot. joku tästä tietävä voisi kommenttiin laittaa, jos tietoa/kokemuksia. kuuma


1 kommentti:

  1. Kasvualustan desifiointi on hyvä juttu. Vaikka turve tms. olisi "umpinaisesta" säkistä, niissä yleensä pakkaa silti olemaan harsosääskiä. Viime kaudella en suorittanut turpeen kuumennusta ja ongelmia oli. Harsosääskiä oli kauden alusta loppuun ja taimikaudella esiintyi homettakin turpeen kostuessa. Aikaisemmin olen kuumentanut turpeen puuhellan uunissa, koska se oli mielestäni parempi kuin kuuma vesi. Vesi mielestäni huuhtelee ravinteita liiaksi ja jättää jälkeensä turpeen liian märäksi liian pitkäksi ajaksi. Kuumentamisen olen sittemmin jättänyt pois, kun asialle naurettiin Chilifoorumillakin saakka.

    Tänä vuonna pitää ottaa taas kuumennus harkintaan, jotta taimivaiheen ötökkäinvaasiolta säästyttäisiin. Purkkejakin tulee tänävuonna huomattavan vähän, joten turpeen kulutuskin on suhteellisen pieni verrattuna pariin aikaisempaan kauteen. Koulinnassa käyttämäni Pöppelmanin 12cm VCD purkit imevät tästäkin huolimatta +40 litraa turvetta. Tämä on aika paljon, koska turve on eriste eikä sitä voi kuumentaa paksuna kerroksena kovinkaan helposti.

    VastaaPoista