torstai 12. marraskuuta 2015

Chilin idättäminen lautalla

Osta heti, klikkaamalla mainosta!
lautta1Moni on facebookin puolella kysellyt, chilin idättämisestä lautalla, niin laitetaanpas siitä vähän juttua. Lautalla siementen idättäminen on muistaakseni alunperin chilivaarin idea 2008 vuodelta.(Linkki chilivaarin lauttakirjoitukseen)
Lautalla idätys on erittäin helppoa ja se toimii paremmin, kun mullassa idätys, samoin purkkeihin ei turhaan mene siemeniä, mitkä eivät idä. Ehdoton hitaasti itävillä siemenillä, kuten villit chilit, mitä voi joutua idättämään jopa useita kuukausia.
Lautan rakentaminen on erittäin yksikertaista ja halpaa. Lautaksi tulee styroksia, noin yhden senttimetrin paksuinen. Styroksin ympärille kääritään talouspaperia muutama kierros ja päällimmäiseksi kahvisuodatin.
Purkkiin asetetaan pohjalle muutama sentti vettä ja lautta kellumaan. Talouspaperia pitkin vesi nousee lautalle ja pitää siemenet sopivan kosteana. Kahvisuodattimeen kannattaa kirjoittaa nimet, ennen kun ne kastelee. Kahvisuodatin on estämässä juurien tarttumista talouspaperiin.
Purkiksi käy hyvin, vaikka tyhjä irtokarkkilaatikko, mielellään läpinäkyvällä kannella. Kantena voi myös käyttää elmukelmua.
Kantta on hyvä avata kerran päivässä, niin hometta ei pääse muodostumaan. Samoin vesi on hyvä lisätä kiehuvana, niin astia tulee samalla desinfioitua. Annetaan jäähtyä, ennen siementen lisäämistä.
Siemenet voi antaa olla lautalla niin kauvan, kun sirkkalehdet ovat kehittyneet.lautta2

Vinkkejä idätykseen

  • Siemenet itävät parhaiten 28 asteen lämpötilassa.
  • Lautan styroksiksi käy hyvin vaikka pakkausstyroksi.
  • Kahvisuodatin ei ole välttämätön, mutta helpottaa siirtoa.
  • Ei homehdu niin helposti, kun mullassa idättäessä.
  • Lautta kannattaa pitää valoisassa paikassa, niin pienet taimet ei veny pitkiksi ja honteloiksi.
  • Siemenet pysyvät todella pitkään tasaisen kosteana.
  • Lämpimiä paikkoja, pesuhuoneen lattialämmityksen päällä. Jääkaapin yläkaappi ym.

1 kommentti:

  1. Ei tarvitse olla styroksia, eikä tarvitse edes kellua. Oleellista on, että vesi pääsee nousemaan siemenille talouspaperia pitkin.

    VastaaPoista