lauantai 14. marraskuuta 2015

Kasvien lehtiruokinta

Osta heti, klikkaamalla mainosta!Mitä lehtiruokinta tarkoittaa ja mille kasville se sopii?
Lehtiruokinta tarkoittaa ravintoliuoksen suihkuttamista hienojakoisena sumuna kasvien lehdille. Sopii kaikille kasveille. Kasvit imevät vettä ja ravinteita myös lehtien kautta. Parhaiten kasvit pystyvät imemään imuputkiensa kautta ravintoliuoksen lehtien alapinnoilta, mutta myös jonkin verran yläpinnoilta.

Mihin vuorokaudenaikaan tulisi suihkutella?
Aamulla on paras ajankohta antaa kasveille lehtiruokintaa, siihen aikaan, että aurinko ei vielä paista liian kuumasti. Kuumalla ilmalla vesipisarat kasveissa voivat toimia suurennuslasin tavoin ja polttaa kasvin lehteen jälkiä. Ilta ja yö ovat myös huonoja, koska kasvit ovat lepotilassa ja imuputket ovat tällöin supistuneessa tilassa.
Milloin lehtiruokinnalla saavutetaan paras hyöty?
 • Pistokkaita juurruttaessa, pistokkaassa ei ole vielä yhtään juuria ja pistokas ei välttämättä pysty saamaan tarpeeksi ravinteita ja vettä.
 • Myös silloin, jos kasvilla on juuristossa jotakin ongelmaa tai juuristo on kärsinyt siirrettäessä toiseen kasvualustaan.
 • Kun kasvi on päässyt kuivumaan ja roikottaa lehtiään.

suihke
Mitä lannoitetta voi käyttää lehtiruokintaan?
Pääsääntöisesti lehtiruokintaan voi käyttää kaikkia nestemäisiä ravinteita ja kiinteitä kastelulannoitteita, mitkä liukenevat veteen. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että lehtiruokinnassa lannoitevahvuus on 1/3 siitä, millä kastellaan. Pulloon kannattaa laittaa yksi pisara nestemäistä astianpesuainetta(EI ASTIANPESUKONE) vähentämään veden pintajännitystä, niin kasvienkin on helpompi imeä ravinteet.

Lehtiruokinnassa eron huomaa jo silmämääräisesti muutamassa tunnissa, kasvi piristyy ja näyttää parempivointiselta. Lehtiruokinta vaikuttaa koko kasviin ja on tutkittu, että lannoitteet liikkuvat lehtiruokinnan jälkeen kasvissa noin 30cm/tunti. Tutkimuksia oli tehty paljon tomaateilla ja muilla vihanneksilla. Sato on ollut huomattavasti suurempi lehtiruokituilla tomaateilla, niin kappalemääräisesti kuin vihannesten koossakin.
 • Käytä suihkepulloa, millä pystyy tuottamaan mahdollisimman hienojakoista sumua.
 • Lehtiruokinnassa käytetään yleisesti myös magnesiumsulfaattia ja merileväuutetta.
 • Osa artikkeleista neuvoo käyttämään erittäin vahvoja liuoksia lehtiruokintaan(EC 20), millä lehtiruokinta annetaan noin kahden viikon välein.
 • Osassa taas puhutaan noin EC 1.0 vahvuisista liuoksista lehtiruokinnasta, joka voidaan tehdä päivittäin.
 • Vahvuus kannattaa valita sen mukaan, kuinka usein jaksaa kasveja suihkutella.
Itse olen huomannut kasvuvauhdissa suuren eron, etenkin pienillä taimilla, mitkä eivät vielä pysty ottamaan juurillaan tarpeeksi ravinteita. Tomaateilla myös oli huomattava vaikutus lehtiruokinnan jälkeen. Tunnin kuluttua lehtiruokinnasta tomaatit muuttuivat reilusti pirteämmän näköisiksi jopa lehtien värikin muuttui tummemman väriseksi.

1 kommentti:

 1. 2% eli n. EC 20 on Yaran ohjeellinen maksimi ja näillä väkevyyksillä kannattaa ruokinnat jättää puutostilojen paikkailuun ja kovimme kasvujaksoille. Muutoin tuloksena on vain palaneita lehtiä. :)

  VastaaPoista