perjantai 17. helmikuuta 2017

Kasvihuonekauden aloitus

Osta heti, klikkaamalla mainosta!
Kasvihuoneeseen laitetteen eilen lämmöt ja valot toimintaan. Kasvihuonekausi alkoi tällä kaudella ennetyksellisen aikaisin, verrattuna vaikka kauteen 2016, jolloin kausi aloitettiin 9.4. siihen nähden ollaan melkein kaksikuukautta etuajassa.
Kasvihuoneen lämmityskuluista on tullut paljon kyselyitä, paneudutaan niihin nyt jonkinverran. Kasvihuoneessa on 20Kw öljylämmitin, minkä teho on tosi paljon yläkanttiin ja käyntiajatkin ovat aika pieniä. Tuota kaikkea 20Kw tehoa ei tarvita edes silloin, vaikka ulkona olisi -30c pakkaista. Toki lämmittimen on hyvä ollakkin vähän ylimitoitettu, koska ikinä ei voi täysin ennustaa tulevia ilmoja.

Kasvihuone on 18m2 strong 6mm kennolevyllä.


Lämmitystarpeeseen vaikuttaa paljon ulkolämpötila ja nyt toiveena onkin tiietysti superlämmin kevät, niin lämmitykseen ei palaisi aivan mahdottomia määriä öljyä. Lämmitystä varten tilasin 1000l moottoripolttoöljyä, mistä ei toivottavasti tarvitse kaikkea käyttää. Huonolla tuurilla, pakkasten pitkään jatkuessa se ei edes riitä. Öljy on tällä hetkellä suhteellisen halpaa, 1000l tilatessa litrahinta oli 91c/l.
Öljyllä lämmityksen hinnaksi tulee noin 0,084€/Kwh, sähköllä siihen on turha edes ajatella pääsevänsä, varsinkin kun lasketaan mukaan siirtokulut ym verot. Sähköllä Kwh hinta olisi siellä noin 0,16€/Kwh. Aika suuresta hinnanerosta tuossa puhutaan, kun öljyllä hinta jää melkein puoleen sähköön verrattuna.
Lämmitystarve putoaa vielä, kun kasvihuoneen lattiana oleveva iso betonilattia lämpeää. Eilen lämmittimen käynnissä olo oli 18%, tänään se oli jo pudonnut 16% ajasta. Betonilattialla oli vielä tänäänkin toisinpaikoin jäätä, joten se taitaa ottaa muutaman päivän, ennen kun se lämpeää kunnolla. Varmaan betonin alla oleva maa-aineskin hohkaa muutaman päivän kylmää, ennen kun lämpö tasaantuu talven jäljiltä.
Käyntiaika tänään illalla oli  15,85 % eli öljynkulutus tunnissa oli 0,3l/h ja 7,2l/vuorokausi. Vuorokauden lämmityshinnaksi siis tulee 6,57€/vuorokausi, jos aurinko ei lämmitä koko vuorokauden aikana ollenkaan. Mutta tänäänkin päivällä aurinko paistoi niin nätisti, että lämmitin ei ollut päällä klo 10-15.00 välillä ollenkaan, joka päivä kevättä kohden auringon lämmitysteho ja lämmitys aika pitenee.
Lämpötila on tällä hetkellä kasvihuoneessa 12-14 asteen välillä, mutta sitä nostetaan, kun kasvit viikonloppuna tuodaan kasvihuoneeseen. Tuo lämpötilan nostaminen tietenkin nostaa jonkin verran lämmitystarvetta. Ajatuksena oli nostaa minimilämpö 17 asteeseen, sen jo luulisi riittävän chilien ja tomaattien kasvuun. Jos näyttää siltä, että kasvu ei ole vielä tuolla lämpötilalla riittävää, niin nostetaan se sitten 22 asteeeen.
Öljylämmitin nostaa kasvihuoneen hiilidioksidi pitoisuutta aika reilusti, mikä on vain positiivinen asia kasvien kasvun kannalta. AGA:n hilidioksidi oppaassa luvataan jopa 50% parempaa satoa, nostamalla hiilidioksiditason normaalista 340 ppm määrästä 600-1000 ppm.

Kaikki chilinsiemenet 2,5€/10kpl, myös villichilit!


Kasvihuone yöllä 400W SPNA valaisimen valaistuksessa. Kasvihuone näkyy varmaan yli kilometrin päähän valaistuna.
Kasvari blogi

1 kommentti:

  1. Hei!

    Mielenkiintoinen projekti. "Öljyllä lämmittäminen puolet halvempaa, kuin suora sähkölämmitys." Ehkä nykyhinnoilla, mutta jos öljykattilan asemasta olisi investoitu maalämpöpumppuun, lämmityskulut olisivat vielä pienemmät. Sähkön kulutus olisi noin kolmannes suoraan suoraansähkölämmitykseen verrattuna. Lisäksi lämmitysmuotoa valittaessa kannattaa huomioda tuleva hinnankehitys ja ennen kaikkea myös hiilidioksidi päästöjen negatiiviset vaikutukset.

    Ystävällisin terveisin
    Markus

    VastaaPoista