tiistai 4. heinäkuuta 2017

Hiilidioksidin vaikutus kasvihuoneessa

Mainosbanneri

Vanha sanonta, että huonekasveille pitää puhua, pitää hyvinkin paikkansa, ihmisen uloshengitysilmassa on reilusti hiilidioksidia, mikä auttaa kasveja kasvamaan, se että vaikuttaako tuo hetkellinen puhuminen kasvuun yhtään mitään on taas vähän niin ja näin, mutta periaatetasolla sen pitäisi edistää kasvua.

Hiilidioksidi, CO2, on hiilestä ja hapesta koostuva kemiallinen yhdiste. Normaaliolosuhteissa hiilidioksidi on hajuton, väritön, myrkytön ja huonosti reagoiva kaasu

Hiili

 

Satoa voidaan saada jopa 50% enemmän, lisäämällä hiilidiksiditasoa 30%, olettaen, että kaikki muut kasvun kannalta olevat tekijät ovat kunnossa. Lämpö, valo ja lannoitus. Haasteellista tästä tekee se, että hiilidiksiditason pitäisi olla kohollaan silloin, kun yhteytys on käynnissä, eli auringon noustua. 

Pienessä kasvihuoneessa hiilidioksidin määrän nostaminen päiväaikaan, jolloin pitää tuulettaa lämmön takia, on aikalailla mahdotonta, mutta sitä voidaan yrittää pitää edes normaalitasolla. Kasvihuineessa aamulla alkaa aurinko paistamaan ja kasvit alkavat yhteyttämään, hiilidioksidi putoaa helposti niin alas, että kasvu pysähtyy kokonaan. Tämän takia pitäisi saada mahdollisimman aikaisin aamulla kasvihuoneen tuuletus päälle/lukut auki, että hiilidioksiditaso ei pääsisi laskemaan liikaa.

Hiilidioksidi mittari on ehdoton, hiilidioksidia mitatessa, sitä ei oikeestaan mitenkään muuten arvioida, korkeintaan vähän ennokoida luukkuja avaamalla.

 

Kaikki chilinsiemenet 2,5€/10kpl, myös villichilit Chilinkasvattajat.com verkkokaupasta.

 

Sisäkasvatuksessa taas hiilidioksidin lisääminen onnistuu helpommin, koska teltta on suhteellisen tiivis ja varsinkin led-valaistus ei tuota lämpöä niin paljon, että tuuletustarvetta tulisi. Hiilidioksidin lisäämiseen laitteet ovat aika tyyriitä, koska paremmat säätimet mittaavat jatkuvasti hiilidioksiditasoa ja lisäävät sitä tarvittaessa. Toiset säätimet taas päästävät hiilidioksidia tasaisesti säädetyn määrän ja hiilidioksidi taso nousee kyllä, mutta välillä se voi olla liian alhainen silti ja taas yösikaan turhankin korkea ja kaasua tuhlaantuu.

 

AGA lisää satoa hiilidioksidin avulla:

Aamuauringon noustessa fotosynteesi käynnistyy. Hiilidioksidi ja vesi muuttuvat valoenergian avulla hapeksi ja sokeriksi. Juuri sokeri on avain kasvin rakenteeseen. Fotosynteesi hidastuu tunnetusti ilman valoa ja respiraatiosta johtuen voi hiilidioksiditaso kasvihuoneessa olla 500 -1000 ppm (miljoonasosaa) aamulla. Fotosynteesin käynnistyessä, hiilidioksidi kuluu nopeasti ja kasvi ”näkee nälkää”, mikä johtaa kasvun pysähtymiseen. Jos ilmaa ei lisätä tai tuuletusta suoriteta, voi hiilidioksidipitoisuus laskea alle 100 ppm keskellä päivää. Tällöin kasvu on käytännössä pysähtynyt ja hiilidioksidia on lisättävä. Parasta mahdollista kasvua ei kuitenkaan saavuteta ilman normaalin hiilidioksidipitoisuuden, 340 ppm, avulla. Optimaalinen taso vaihtelee kasvien välillä, mutta taso 600 - 1000 ppm voi olla suuntaa-antava. Valaistuksen yhteydessä hiilidioksidin lisääminen on erityisen tärkeää. Jos hiilidioksiditason annetaan pudota, pysähtyy kasvu ja koko valaistuksen vaikutus vähenee.

 

 

Hiilidioksidin kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, koska hiilidioksidi on happea syrjäyttävä kaasu. suosittelemme ainakin hiilidioksidi mittarin hankintaa, jos suunitelmissa on kokeilla jotakin omia virityksiä, varsinkin jos se tehdään asuinhuoneistossa.

 

Hiilidioksidin lisäämiseen löytyy netistä monenlaista tapaa.

  • Helpoin(kallein) AGA kaasusäiliöt, säätimet ja asennus. 
  • Sitten löytyy näitä viritelmiä, jollakin on ollut viinin tai oluen käymis-astia kasvatusteltassa käymässä. Alkoholin muodostus valmistaa hiilidiokidia. Tätä tekisi mieli testata mittarin kanssa, nouseeko hiilidioksidi taso todella teltan sisällä, vai onko se vaan kuvitelmaa. Uskoisin, että suhteellisen tiiviissä teltassa uuden ilman/hiilidioksiidin saaminen telttaan tuulettamalla vaikuttaa enemmän, kuin tuo käymisastia. Teltassakin hiilidioksidin määrä romahtaa valojen päälläollessa aika nopeasti.
  • Limukoneen hiilihappopullosta olen kuullut tehtävän hiilidioksidia lisäävän virityksen, matalalla virtaamalla teltassa.
  • Hitsauskäytössä olevasta hiilidioksidi pulloista annostellen matalavirtaus-suotimen kanssa. Näin isojen pullojen kanssa kannattaa sitten jo tietää, mitä on tekemässä, niin herää vielä seuraavanakin aamuna.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti