Osta heti, klikkaamalla mainosta! |
Ilmansuunnat kasvihuoneessa.
Jos olet vasta rakentamassa kasvihuonetta, niin ilmansuuntaan kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota, varsinkin, jos kasvihuoneen sivut ovat pidempiä, kun leveys. Kasvihuoneen päätyjen ollessa etelään ja pohjoiseen, kasvihuoneen pitkälle sivulle paistaa aamuaurinko ja lämmittää kasvihuoneen aamulla mahdollisimman aikaisin. Samoin kasvihuone pysyy lämpimänä illalla pidempään, koska kasvihuoneen toiselle pitkälle sivulle paistaa ilta-aurinko.
Tuuli on suurimmaksi osaksi joko pohjoisesta tai etelästä, joten tuulikuormaa tulee kasvihuoneelle paljon vähemmän päätyyn, kuin pitkälle sivulle. Kuumimpina päivinä myös tuuletus tehostuu, jos luukut/ovet ovat päädyissä, niin etelästä tai pohjoisesta puhaltavat tuulet jäähdyttävät tehokkaasti kasvihuonetta.
Keskipäivän polttava kuumuus ei tule niin kuumana, kun pitkä sivu ei ole etelään päin. Kesän kuumimpina päivinä tämä voi aiheuttaa ongelmia, kun kasvihuone kuumenee jopa yli 40 asteen.
Lämmön varastointi.
Kasvihuoneen tarkoitus on jatkaa kasvukautta keväällä ja syksyllä. Miten sitten auringon lämpöä saisi hyötykäyttöön mahdollisimman paljon, niin että sähkölämmitystä ei tarvita, tai sen tarve saadaan minimiin. Ihanteellinenhan on, jos kasvihuoneen tuuletusluukkuja voidaan käydä päivän aikana säätelemässä tarpeen mukaan, mutta ikävä kyllä työ ym toissijainen puuhastelu häiritsee välillä kasvihuoneviljelijän arkea, silloin pitää tyytyä automaattisten kasvihuoneluukkujen toimintaan. Yleensä automaattiset avaajat eivät ole paras vaihtoehto, mutta nekin toimivat hyvin, kun aina ei ole mahdollista availla ja sulkea luukkuja itse.Itse avaan kasvihuoneen oven aamulla, joskus kymmenen maissa, vaikka kasvihuoneessa ei vielä hirveän kuuma olekkaan, mutta kuumuus ei pääse muodostumaan liian suureksi, ennen kun luukut aukeavat. Aurinkoisena päivänä suljen luukut noin kello 18 aikaan illalla, lämpö nousee vielä tähänkin aikaan yli 35 asteen, mutta kun kasvihuoneessa on illalla mahdollisimman lämmin, niin lämpö tarttuu kasvihuoneen rakenteisiin, lattiaan, vesiastioihin ym ja kasvihuoneen lämpö pysyy pitkälle yöhön.
Itselläni on betonilattia kasvihuoneessa ja se varaa todella paljon lämpöä, lämpimäksi päästyään. Kello 22 illalla kasvihuoneessa on vielä 25 astetta lämmintä, josta se pikkuhiljaa yön aikana laskee.
Kasvihuoneen tuuletusluukun aukeamis ja sulkeutumislämpöä pystyy säätämään jonkin verran säätämällä kierretangosta sylinteriä lähemmäs tai kauvemmaksi. Itse olen huomannut, että jos automaatti avaajan halutaan aukaisevan luukun 5 astetta myöhemmin ja sulkeutuvan 5 astetta korkeammassa lämmössä, kuin normaalisti, niin siihen on olemassa erittäin yksinkertainen keino, kuten oikeassa reunassa olevasta kuvasta näkee. Kasvihuoneen automaattiavaajan mustan sylinterin päälle pyörittää jotakin hyvin valoa heijastavaa materiaalia, kopiopaperin, mylar kalvon tai valkoista maalia. Pääasia on, että aine on mahdollisimman paljon valoa pois heijastavaa materiaalia. Mylar kalvo on tähän parasta ja sitä löytyy jokaisesta lähikaupasta ja kioskista. Nimittäin sipsipussi on mylar kalvoa ja sen sisäpuoli heijastaa valoa 97 prosenttisesti. |
Lämpötiloista
Suurin osa chileistä viihtyy parhaiten noin 25-30 asteen lämmössä, mutta aina tälläisiä lämpötiloja ei voi pitää, ei kannata panikoida, vaikka lämpötilat joskus kasvihuoneessa nousisivatkin reilusti yli 30 asteen, aina sille ei vain voi mitään. Yksi konsti viilentämiseen on varjostaminen, missä taas jonkin verran valonkin saanti vähenee. Varjostaa voi laittamalla kasvihuoneen ulkopuolelle hallaharsoa tai käyttämällä varjostus kalkkimaalia, mikä voidaan myöhemmin pestä pois. (Kalkkista ja vedestä tehty laimea seos)Tomaatille 36 astetta on maksimilämpötila, jonka yli lämpö ei saisi nousta. Kuitenkaan mitään suurta tuhoa ei ole tulossa, vaikka se välillä nousikin sen yli, ehkä vähän sato vähenee, eikä joka kukasta välttämättä kehity hedelmää. Koko kasvukaudelle ei pysty ihanteellisia lämpötiloja tarjomaan kasvihuoneessa oikeastaan mitenkään, ainakaan tälläisissä harrastelioille tarkoitetuissa pienissä kasvihuoneissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti