lauantai 6. toukokuuta 2017

Bioponinen vesiviljely

Osta heti, klikkaamalla mainosta!



Bioponinen vesiviljelyllä tarkoitetaan vesiviljelyä, missä ravinnelioksessa on oma bakteerikanta muuttamassa haitallisia yhdisteitä typpiravinteiksi. Mistä tämä bakteerikanta sitten koostuu ja miten sitä ylläpidetään?

Bioponisen vesiviljelyyn hyödyt, tavalliseen vesiviljelyyn verrattuna.

  • Vesiä ei tarvitse vaihtaa oikeastaan ollenkaan.
  • PH-asettuu itsestään 5.5-7-5 välille, eikä sitä ole tarpeen säätää kemikaaleilla. 
  • Juurimätää tai muita kasvutauteja ei muodostu niin helposti.

Tarvikkeet vesiviljelyyn, klikkaamalla tästä!

Miten alkuun bioponisessa vesiviljelyssä, miten bakteerikannan saa syntymään?

Ravinnelios-säiliössä pitää olla jotakin huokoista materiaalia, mihin bakteerikanta saa kehittyä. Vulcaponic laavakiveä, hydrosoraa, hiekkaa ym. Alkuun ravinnelios-säiliöön lisätään joka viikko merileväuutetta korkillinen/10l vettä. Bakteerikannan muodostumiseen menee aikaa noin viikko, lämpötilan ollessa yli 20 asteessa. Bakteerikannan kehityttyä pH:arvo asettuu aika tarkasti 6,4:n, josta se lähtee jonkin ajan päästä nousemaan pH7.0. Nitriitti (NO2) pitoisuus tippuu nollaan, bakteerien hajottaessa nitriittiä ja muita haitallisia yhdisteitä.
Toimiva biotooppi(bakteerikanta) muuttaa ravinteita kasvien helpommin hyödynnettävään muotoon, ja hajottaa ravinneliuoksessa haitallisia yhdisteitä kuten nitriittiä. Muodostunut bakteerikanta on samantyyppinen kuin multaan muodostuvat bakteerit, jolloin bioponisen järjestelmän pH vaihteluväli voi olla 5,5 - 7,5 ja koska ravinteet ovat helpommin kasvien saatavilla pH:ta ei ole tarpeen säätää ellei se nouse yli 7,5. Jos joudut säätämään pHta alaspäin, älä säädä sitä alle 6,5, koska bakteerien uusiutumiskyky heikkenee tämän alla. Optimi pH onkin hieman alle 7,0.

Mittari

Miten Bioponista vesiviljelyä on sovellettu helpommin aloitettavaksi?

Olen lueskellut Bioponista vesiviljelystä jonkin verran netistä. Yksinkertaisin tyyli on ollut, sukka täyteen hydrosoraa ja vesisäiliöön. Ulkoa multaa toiseen sukaan ja multasukka myös vesisäiliöön. Kahden viikon päästä multasukka pois säiliöstä, silloin jo pitäisi olla bakteerikannan siirtynyt elämään hydrosorassa. Merileväuute on korvattu muutamalla murskatulla chilinlehdellä säiliöön silloin tällöin.
Bakteerikannan muodostumisen voi havaita myös haistamalla, kun säiliön kantta avataan, niin pitäisi tulla mieto tuoksu, joka on mielestäni samanlainen, kun jos menee järvellä laiturille aamuyöllä, vähän sellainen kalamainen tuoksu.

Omia kokemuksia

Itse en ole ikinä vesiviljelyssä vahdellut vesiä, vaan bakteerikanta on aina päässyt muodostumaan puolivahingossa. Nyt olisi tarkoituksena kasvihuoneessa saada bakteerikanta kunnolla käyntiin ja jossakin vaiheessa kautta pitäisi mitata nitriittipitoisuus ja varmistua siitä, että bakteerikanta on oikenlainen ja se toimii, niin kun sen pitääkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti