tiistai 6. joulukuuta 2016

Chilin kasvatus ikkunalla

Osta heti, klikkaamalla mainosta!Monesti olen kuullut, että turha yrittää chilinkasvatusta, kun ei ole omakotitaloa ja isoa kasvihuonetta. Chilien kasvatus onnistuu myös ihan ikkunalaudalla purkissa. Useammalle chilinpurijalle riittää kyllä vuoden chilitarpeisiin yksikin kasvi ikkunalla. Jos kokemusta chilinkasvatuksesta ei ole, niin suosittelen tutustumaan siihen ensin pienellä panostuksella. Ikkunalla parilla kasvilla pääsee jo pitkälle.
Varoituksen sanana kuitenkin!
Tämä harrastus lähtee helposti käsistä, itselläkin oli aluksi yksi chilipuska kasvamassa ikkunalla. Blogin lukijat tietävät kyllä missä nyt mennään, viimekesänä kasvamassa oli 96 eri lajiketta. Kaudella 2017 on jo kasvihuoneeseen tulossa pelkästään vesiviljelyä, eli koko ajan pitää mennä eteenpäin, nälkä vaan kasvaa.

habanero-193646

Kuvan Habanero Red Dominica on kasvanut koko kesän sisällä. Valonlähteenä ainoastaan ikkunasta tuleva valo. Habanero on kasvanut 18 litran kokoisessa purkissa.
Lannoitteena Habanerolla on ollut joka kastelukerta Chili Plus kasvu ja sato lannoitteet.

Habanero on noin 80cm korkea ja oksia on noin 1,5m alueella jokasuuntaan, jos et halua tälläistä ryteikköä ikkunalle, niin chiliä voi kyllä leikata pienemmäksi, niin sen saa pysymään siistinä ikkunalla.

Chilinsiemenet Chilinkasvattajat.com verkkokaupasta!


habanero-195535

Ennen sadonkorjuuta otin Habanerosta pois melkein kaikki lehdet, niin sain näkyviin, kuinka paljon marjoja on kyseisessä kasvissa.
Aikamoinen työmaa noissa lehtien nyppimisessä olikin, enkä taida siihen enää toiste ryhtyä.
Tuostakin määrästä tulee aika reilusti chilijauhetta, kuivatuksen ja jauhamisen jälkeen. Habanerossa on kuitenkin tulisuutta niin paljon, että sitä ei tarvitse annostella jauheena hirveän suuria määriä.
Habanerosta tehdyssä jauheessa tulee mukavasti esille Habaneron herkullinen ominaismaku ja tulisuus.
Capsicum chinense lajin chilit tuntuvat kasvavan melkein paremmin ikkunalla, kun kasvihuoneessa. Capsicum chinense lajike kuitenkin tykkää lämpimästä ja kasvihuoneessa viileät yöt voivat jonkinverran hidastaa kasvua tai jättää marjat pieniksi.


Habanero Red Dominicasta on keräilty pitkin kesää ja syksyä leivänpäälle tuoretta herkkua, silti muutama jäi vielä lopulliseen sadonkorjuuseenkin asti. Habaneroja oli 750g, mikä on mielestäni ihan kohtalainen sato yhdestä kasvista, mikä on kasvanut ikkunalla ja kasteltu noin kahden viikon välein.
Jos marjoja ei olisi kerätty ennen pääsadonkorjuuta, niin määrä olisi ollut noin 1kg, ehkä jonkinverran ylikin.habanero-

Lopuksi Habanero leikattiin alas. Muutama viikko, niin habanero on jo täynnä lehtiä ja uudestaan kasvamassa ensikesää varten.habanero-200543

Kasvihuoneet Chilinkasvattajat.com verkkokaupasta,

klikkaamalla tästä!

1 kommentti:

  1. No tuostapa kelpaisi jokunen siemen tänne päin, näyttää niin komean kokoiseksi kasvavan. Tuota olisi mukava kokeilla kasvattaa ensi kesänä. Sata lajia chilejä kasvamassa tarvitsee kyllä melkoiset tilat! Itsellä kaksi kasvihuonetta tontilla, joista toinen on chileille varattu. Täytyypäs tästä suunnata sitten tutkimaan verkkokauppaa..

    VastaaPoista