Osta heti, klikkaamalla mainosta! |
Varsinkin kasvihuoneessa, missä ei lämmytyksellä kasvatuskautta jatketa, niin tulee pian kiire saada chilit kypsäksi.
Yksi hyväksi havaittu keino on turhan lehtimassan karsiminen. Ensin poistetaan kasvista kaikki lehdet, missä on jotakin ongelmaa, kellastumista, mekaanista vauriota ym.
Chili yhteyttää alaspäin, kuten tomaattikin, mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Kaikissa oksissa, missä on marjoja kypsymässä, katsotaan alimpana oleva marja, jonka alta poistetaan kaikki lehdet. Nämä lehdet eivät kuitenkaan vaikuta marjojen kypsymiseen.
Kuva on vähän huono, mutta kyllä siitä suunnan näkee.
Lisäksi olen huomannut kokemuksesta, etta kypsyminen nopeutuu huomattavasti, kun lehtimassaa on vähemmän. Juuret nostaa vettä ja ravinteita entiseen malliin, mutta osa lehdistä on poissa kuluttamassa näitä voimavaroja ja ne ohjautuvat marjojen kypsymiseen.
Itse poistan vielä huonokuntoisten ja alalehtin poiston jälkeen noin 1/3 kaikista lehdistä. Valitsen ne vanhimmat ja suurimmat lehdet poistettaviksi. Sadon nopeutuneen kypsymisen huomaa selvästi.
Jos lannoitteina on esim: Chili Plus, tai vastaava, missä pystyy annostuksella muuttamaan typen määrää, niin typpilannoitus kannattaa jo jättää minimiin, niin kasvin voimat eivät mene kasvin kasvuun enää tässä vaiheessa. Itse lannoitan tässä vaiheessa kesää NPK-arvo 8-6-30. Eli pelkkää Chili Plus Satoa EC.3.0 vahvuudella.
Pian laitetaan ensikauden chilit itämään, siemenet suomalaisesta verkkokaupasta, klikkaamalla tästä!
Moro,
VastaaPoistaKai saan laittaa linkin blogiini näihin syys-ohjeisiin? Itse olen lähinnä neuvonut katkaisemaan oksien päistä pois kukat ja aivan pienet raakileetkin, kun ne eivät kuitenkaan ehdi kypsyä.
Joo ihan vapaasti vaan.
PoistaMistä löysit tuon tiedon, että tomaatit "yhteyttävät alaspäin". Minä kun luin joitakin vuosia sitten ties mistä, että tertun alapuolinen lehti olisi tärkeä hedelmien kasvulle. Niinpä olen säästellyt niitä, ilmeisesti turhaan.
VastaaPoistaMuutamastakin eri paikasta sen löysin, en kyllä yhtään muista mistä, pitää vähän googletella uusiksi.
PoistaMuistaakseni Muutama noista jutuista eng ja muutama suomeksi.
Olet oikeassa, minulla oli vanhaa, virheellistä tietoa. Martatkin suosittelevat lehtien karsimista alimman tertun alapuolelta ja sitten kun se on poimittu, seuraavan alta. Kovin montaa lehteä ei kerralla pitäisi karsia.
VastaaPoistaYhtään ei chilit moittinut, vaikka isommista puskista lähti noin 150 lehteä, kypsymisessä taas oli todella positiivinen yllätys.
PoistaTuo Marttojen ohje olikin tomaatille. Siellä lehdet ovat isoja ja harvassa.
VastaaPoistaChilit kyllä kestää vaikka kaikkien pois leikkauksen (syksyllä sadon jälkeen).