sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Vesiviljely opas bubbler

 

Vesiviljelyä pidetään vaikeana ja työläänä, vaikka itseasiassa se on monesti jopa helpompaa, kuin multaviljely. Kastelutarvetta ei ole, kunhan pitää huolen, että ravinneliosta riittää.

Bubblerissa ravinneliosta hapetetaan kokoajan ilmapumpulla. Kasvin juuret kasvavat ravinneliokseen asti ja ottavat vastaan todella tehokkaasti vettä ja ravinteita. Ylikastelun mahdollisuutta ei ole, koska vesi on niin happipitoista.

Vesiviljelyssä kasvuvauhti on todella kovaa, verrattuna mullassa kasvattamiseen, väittäisin sen olevan jopa tuplasti nopeampaa.

 

Mitä sitten tarvitaan vesiviljelyyn?

Tässä keskitytään bubbler tyyppiseen vesiviljelyyn, missä ravinneliosta hapetetaan ilmapumpun ja ilmakivien avulla.

Tarvikkeet (Löydät kaikki tämän ohjeen tarvikkeet Chilinkasvattajat.com verkkokaupasta. kikkaamalla tätä tekstiä.)

1

Ämpärin kanteen piirretään verkkoruukun koko. ja leikataan vähän pienemmäksi, kuin ruukku, niin liitoksesta tulee tukeva.2

Ilmakivet ja letku liitetään paikalleen. Käytän itse kahta ilmakiveä, niin ravinneliuos hapettuu tehokkaammin, ehkä yksikin riittäisi.3

Ilmakivet astian pohjalle ja letkun toinen pää kiinni pumppuun.4

Testaillaan vähän ilman liikkuvuutta ja kuplien määrää.5

Täytetään astia täyteen, niin että verkkoruukun pohja on noin vedenpinnan tasoa. Lannoitteena Chili Plus.6

Vesiviljelyyn valittiin tälläkertaa Laukaus tomaattin varas, mikä oli jo todella pitkäksi päässyt.7

Tomaatin varsi katkastiin viistoon ja asetettiin vähän verkkoruukun läpi. Jos vesiviljelyyn siirrettäisiin kasvi mullasta, niin sen juuret pestäisiin tarkasti mullasta ja asetettaisiin juuret verkkoruukun pohjalle, mistä ne sitten kasvavat ravinneliokseen.8

Lopuksi vielä ruukkuun laitetaan hydrosora(käy myös tavallinen ruukkusora) tukemaan kasvin pystyssä pysymistä. Verkkoruukussa oleva sora pysyy kosteana veren roiskumisesta johtuen, joten tomaatti kasvattaa sillekkin kohtaa vartta juuria ja jää tukevasti verkkoruukkuun.9

Tämän jälkeen kannattaa pitää muutama päivä pois auringonpaahteesta, niin juuret kerkeävät kehittyä, eikä kasvin haihdutus ole niin suurta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti