perjantai 26. kesäkuuta 2015

Vesiviljelyyn siirtyminen tee se itse EBB & Flood

Osta heti, klikkaamalla mainosta!

En hirveästi ole tuosta vesiviljelystä innostunut ennemmin, mutta jos suomen kesä on samanlaista, kun tähänkin asti, niin pitäähän sitä kokeilla, jos vesiviljelyllä pääsisi vähän parempaan kasvuun.
Kuinka EBB & Flood vesiviljelyjärjestelmä toimii?
Lannoitteesta ja vedestä tehdään ravinnelios, mikä on alemmassa säiliössä. Ylemmässä säiliössä on hydrosoraa ja hydrosoraan on istutettu kasvit. Muutaman kerran vuorokaudessa pumppu pumppaa ravinnelioksen ylempään säiliöön. Samalla kasvit saavat ravinteet ja vettä. Vettä ja ravinteita jää jonkin verran yläsäiliön pohjalle ja sora jää jonkin verran märäksi. Kuitenkin pumppaustaukojen välillä juuret saavat happea, eikä kasvin juuret pääse liian märäksi, kuten mullassa, jos on kasteltu liikaa. Kun pumppu sammuu, niin loputkin ravinnelioksesta pääsee valumaan takaisin alapuolella olevaan säiliöön.

Rakennus-saavi 90l ja rakennus-saavi 40l. Hytrosoraa täältä lakeuksilta ei löydy mistään, ilman postin kautta tilaamista, joten sitä nyt ei ole yhtäkkiä saatuun ideaan. Käytetään hiekoitusmursketta 25l. Tämä on lecasoraa murskattuna.20150626_113543

Pestään sora hyvin, muutamaan kertaan, ne kenellä on hydrosoraa, voivat ohittaa tämän vaiheen.20150626_114557

Matalamman saavin pohjaan kaksi letkunmentävää reikää ylivuotoputkia varten. Tee vähän piennemmät, kun letku, että niistä tulee tiiviitä. Fiskarssin sakset huomattu kaikista parhaiksi muovin reijitysvälineiksi.20150626_121954

Ylivuotoputket reikiin, itse laitoin noin 6cm korkeudelle. Kuvassa molemmat astiat päällekkäin. 20150626_122218

Pienempi reikä pumpulle ja pumppu paikalleen.20150626_132400

Pumpun putki niin tasalle pohjan kanssa, kun mahdollista, niin että se pysyy tiiviisti. Kun pumppu on pumpannut veden ylivuotoputkien korkeuteen, niin ylimääräinen vesi valuu takaisin alapuolella olevaan astiaan. Kun pumppu pysähtyy, niin loputkin vedet valuvat pumpun kautta alempaan säiliöön. Kuvassa pumppu pumpannut veden ylärajaan, eli ylimääräinen lios valuu ylimenoputkista takaisin säiliöön.20150626_130446

Suojaritilät sidotaan ylivuotoputkiin, että sora ei pääse valumaan alasäiliöön. Sidoin ruostumattomalla hitsauslangalla. Ensin pisto letkun ja verkon läpi, niin pysyy verkko paremmin paikoillaan. Verkko on omenapuun taimessa ollut suojaverkko. Saman asian ajaa hyttysverkko tai vastaava.20150626_131623

Ylivuotoputket paikoillaan ja pumpun putkelle laitettu suojaverkko myös, estämään soran sinne valumisen.20150626_134234

Sora paikallaan.20150626_134706

Pestään multa hyvin pois juurista, jos kasvi on kasvanut ennen mullassa.20150626_135621

Istutetaan kasvit paikalleen ja täytetään alempi säiliö ravinnelioksella, siihen saakka, kun ylemmän astian pohja tulee vastaan.20150626_140903

Latetaan pumpulle ajastinkello päälle ja pois kytkemiseksi. Itsellä on tällä hetkellä ajat:
 • 6.00 päälle ja 6.20 pois
 • 14.00 päälle ja 14.20 pois
 • 19.00 päälle ja 19.20 pois20150626_150951
Hintaa tälle projektille tuli:
 • 90l rakennus saavi 9.90€ Seinäjoki sopuraha
 • 40l rakennus saavi 5.90€ Seinäjoki sopuraha
 • Ajastin 9.90€ Hong Kong Seinäjoki
 • Lecasora murske 6.90€ Hong Kong Seinäjoki
 • Pumppu 4€ ebay
 • Pari letkunpätkää ja muutama ruuvi, noin 1€
 • Yhteensä 37,6€

Nesteen määrän tarkkailuun kannattaa porata reikä isomman säiliön alareunaan ja laittaa läpinäkyvä letku siihen ja sitoa letku saavin reunaan. Läpinäkyvään letkuun kannattaa tussilla merkata nesteen yläraja, niin täyttäessä ei tarvi arpoja  määriä.
Normaalia lekasoraa käytettäessä kannattaa alkuun tarkkailla PH arvoa, tavallisella lekasoralla on taipumus nostaa PH arvoa jonkin aikaa.
PH voidaan säätää myös niin, että laittaa lekasoran saaviin veden kanssa, mittaa välillä PH:n ja säätää sen kohdalleen. Parin päivän liotuksella lekasoran PH tasoittuu, eikä se enää sen jälkeen lähde sitä nostamaan.
Hydrosoralla voi nämä PH tasoittelut unohtaa. Jos joku tietää, missä Etelä-Pohjanmaalla myydään hydrosoraa, niin vinkatkaapas kommenttikentässä.

Päivitystä 5.7.2015

Erehdyksen ja kokemuksen kautta yleensä tulee parhaimmat ideat.
Koska kuumassa kasvihuoneessa musta astia kerää aika reilusti lämpöä, pääsee ylempi astia valumaan noin 5cm alemman astian reunojen alle, niin siihen tehtiin topparit kolmesta 10mm ruuvista ja mutterista. Puukolla juuri ruuvin mentävä reikä kolmeen reunaan. Nyt astia pysyy tukevasti oikealla paikallaan. Ylemmän astian reuna tulee näiden päälle.ruuvi


Samalla mitattiin ylemmän astian korkeus ja alempaan astiaan tehtiin pieni reikä ylemmän astian pohjan korkeudelle. Enää ei tarvi tarkistaa veden pintaa, riittää kun lisää uutta ravinneliosta niin paljon, että tästä lähtee valumaan. Täta ei kannata tehdä jos järjstelmä on sisällä. Kasvihuoneessa ei haittaa, vaikka ylimääräinen rannelios valuu maahan.reika
8 kommenttia:

 1. Kyllä se hydrosorastakin aika pöly lähtee, ainakin Rootitin sorasta josta on kokemusta. Tosin rakennus lecaa täällä normisti käytössä.

  Omassa soraputkessa olen nyt tähdännyt lyhyempiin kasteluaikoihin ja samalla nostanut tiheyttä. Tarkoituksena on ollut kastella 8:00-20:00 välillä kerran tunnissa ylärajaan saakka. Täyttymisaika 1,3 minuttia joka pyöristyy 2 minuuttiin. Tällä hetkellä kellokytkin ei anna paikkoja tarpeeksi, joten pitää vaihtaa toinen kellokytkin jossa muistipaikkoja on tarpeeksi.

  pH on täällä mennyt aina alaspäin, mutta johtunee lannoitteiden ja vedenkulutuksen suhteesta jossa liuos on aina väkevöitynyt.

  Näppärän systeemin väsäsit. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon noista lueskellut, mutta jotenkin on ollut kynnystä lähteä tekemään. Aloitus vähän enemmän ottaa vaivaa, mutta isolla resolla(kuutio) kasvarissa olisi kyllä huoletonkin. Ehkä joskus on kasvari ilman turvetta.

   Poista
 2. Nyt varmaan missasin jotain, mutta mikä estää pienempää saavia valumasta isomman pohjalle? Jotain kiviä tai muita korokkeita varmaan tarvitaan?
  Luulin että yleensä liuos/vesi pumpattaisiin soran päälle? Nythän juuri istutetut pienet taimet ei saa vettä koskaan, jos 6cm sorasta pohjalla kastuu, ja loput 10-15cm ylempänä pysyy melko kuivana, ainakin vähänkään isommalla soran koolla? Eikö se olisi tehokkaampaa jos pumppu pumppaisi pinnalle saakka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan se pumpata pintaankin asti, jos ei ole kelluvaa soraa.

   Poista
  2. Voihan se pumpata pintaankin asti, jos ei ole kelluvaa soraa.

   Poista
 3. Eikös tuo kevytsora aja saman asian kuin hydrosora? Löytyy myös Seinäjoen Hong Kongista.

  VastaaPoista
 4. Ajaa, saattaa vähän nostaa ph:ta, mutta muuten samaa tavaraa. Pitää käyttää vähän enemmän ph-ta. Seinäjoen Hong kongista mäkin hain.

  VastaaPoista
 5. Rakentelin itselleni myös ensimmäistä kertaa vastaavan. Käytin isoa saavia ja parvekelaatikkoa johon laitoin kevytsoraa. Kuukauden aikana ei isoa muutosta ole havaittavissa. Osin saattaa johtua siitäkin, että kasvihuoneessakin lämpötila pääsee välillä laskemaan öisin alle +10 asteen. Mietinnässä on, että miten saisi yölämpötilan pysymään vähän korkeammalla. Sähkölämmityksestäkään ei viitsisi kesällä maksaa.

  VastaaPoista