lauantai 21. tammikuuta 2017

Vesiviljelyssä Perliitti ja vermukuliitti

Osta heti, klikkaamalla mainosta!
Perliitistä ja vermikuliitistä ei oikeastaan ole kokemusta ollenkaan, molempia käytetään maanparannusaineena mullan/turpeen kanssa. Kuitenkin perliitti ja vermikuliitti ovat toistensa vastakohtia.
Perliitti on huokoista ja lisää maan ilmavuutta ja huokoisuutta, parantaen kasvien hapensaantia kosteassa kasvualustassa.
Vermikuliitti taas voi varastoida vettä/ravinneliosta nelikertaisesti oman panonsa verran ja varastoi hyvin kuivassa maassa kosteutta luovuttaen sitä tasaisesti kasveille.
Tällähetkellä chilit ovat osa sirkkalehdillä ja osa isoja kasveja, niin chileille ei vielä tässä vaiheessa lähdetty testaamaan. Chileillä passiivisessa vesiviljelyssä olen kuullut hyvän sekoitus-suhteen olevan perliittiä 85% ja vermikuliittia 15%. Tämä seos-suhde pitää kasvualustan kosteana, mutta ilmavana, niin chilille ei ole liian kostea kasvualusta.

Perliitti

Perliitti on ympäristöystävällinen ja luonnollinen maanparannusaine, joka on valmistettu vulkaanisesta lasista. Perliitti lisää maan huokoisuutta ja ilmavuutta.
Perliitin ph on neutraali ja se on erittäin kevyttä ja ilmavaa.

Vermikuliitti

Vermikuliitti on pH-arvoltaan lähes neutraalia kuitua. Vermikuliitti parantaa maaperän vedensitomisominaisuuksia ja rakennetta, sillä aine on erittäin imukykyistä ja voi sisältää 3-4 kertaa oman painonsa verran vettä ja ravinteita.

Salaattia

Tällä kertaa kuitenkin testataan vesiviljelyä Sekoitus-suhteella 50% perliittiä ja 50% vermikuliittia, koska salaatti tuntuu tykkäävän reilusti kosteammasta, kuin esimerkiksi chili. Seos ei sisällä lannoitteita juuri ollenkaan, joten lannoitus on aloitettava heti. Lannoitin kasvualustan 0.5EC vahvuisella Chili Plus lannoitteilla 50/50 sekoitus suhteella kasvua ja satoa.
Sekoitus

Salaatit kylvettiin taimien kasvatuslaatikkoon, missä on 24 pientä ruukkua. Tilan pitäisi olla ihan riittävä salaatille. Tuosta voi sitten halutessaan napata leivän päälle tuoretta salaattia. Puolet on normaalia lehtisalaattia ja puolet lollo rosso salaattia.
Salaattia ei voi tulla liikaa, koska ylijäämistä tekee selvää todella tehokkaasti kaksi kaninia, niillä katoaa kyllä suurempikin määrä vihreää, näin talviaikaan.
Taimikasvatuslaatikko


Jos salaattia tulee niin paljon, että sitä on liikaakin, niin nämä kaverukset kyllä pitävät huolen siitä, että ei sitä tarvitse roskiin heittää.


3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista tietoa. Itse en ole perliittiä tai vermikuliittiä vielä kokeillut, mutta tänä keväänä olisi tarkoitus. Hyvää viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Ihana kani! Mikä rotu? Mulla on leijonaluppa 😊

    VastaaPoista