lauantai 7. tammikuuta 2017

Kauden 2017 viimeiset idätykset

Osta heti, klikkaamalla mainosta!Viimeiset chilit laitettiin tänään itämään. Jokaista lajiketta on neljä kappaletta, yhteensä 24 kappaletta. Lisäksi lautalla on 31 chilinsiementä itämässä. Viimekaudelta on jäänyt 26 chiliä, mitkä säilytetään myös ensikaudelle ja mahdollisesti siirretään vesiviljelyyn.
Jos kaikki chilit itävät, niin ensikaudella on chilejä kasvamassa yhteensä 81 kappaletta, noin 50 eri lajiketta. Kasvihuoneeseen tulee 4 kappaletta 6m pitkiä vesiviljelyputkea, yhteen putkeen olen ajatellut laittaa kasvamaan 10 kasvia, eli yhteensä kasvihuoneeseen tulee 40 kasvia.
Chilit

Chilinsiemenet 2,5€ / 10kpl Chilinkasvattajat.com
Tomaatteja laitettiin myös 24 kappaletta itämään. Tomaatteja on yhteensä 9 eri laiketta. Näistä tomaateista osa menee appiukon kasvihuoneeseen kasvamaan, enkä kyllä itse tarvitsikaan näin paljon tomaatteja. Suunitelmissa vähän on ollut, että jos terassin reunalle laittaisi jonkinlaisen vesiviljelypaikan.
Vesiviljelyksi tomaateille vähän suunittelin seuraavaa, jokaiselle tomaatille ämpäri verkkoruukulla. Ämpärin ylä- ja alapäähän läpivienti ja letkua isompaan säiliöön. Alemmasta läpiviennistä pumpataan pumpulla ravinneliosta ämpäriin ja ylemmästä letkun kautta ravinnelios valuu takaisin säiliöön.
Tomaatit
Monena vuonna olen chilit ja tomaatit idättänyt kaapissa, missä 60W hehkulamppu termostaatin ohjaamana pitänyt lämpötilan 30 asteessa. Chilit varsinkin itävät moninkertaisesti nopeammin, kun lämpötila on 28-32 astetta.
Tänävuonna en jaksanut alkaa kaappiin virittelemään valoa ja termostaattia, kun kuitenkin kyseinen viritys ei ole käytössä, kun viikon kaksi. Tällä kertaa laitoin chilit ja tomaatit kavutelttaan ja teltan sisälle 1000w lämpöpatterin pitämään lämpötilan reilusti korkeampana. Koska talviaikaan lattiat ovat niin viileitä, niin laitoin idätyspurkkien alle ämpärit väärinpäin.
Lämpötilan luulisin asettuvan sinne noin 28 asteen tuntumaan. Tällä tavalla sähköä kuluu jonkinverran enemmän, mutta se hukkalämpö kuitenkin tulee sisälle taloon ja omalta osaltaan vähentää lämmitystarvetta, eli ei ole hukkaanheitettyä energiaa.
Teltta

2 kommenttia:

  1. Moi! Itse olen nyt idättänyt chinesejä eri lämpötiloissa, johtuen hetivalmis-saunan antamista mahdollisuuksista. Neljä laudetta=neljä eri lämpötilaa.. Alimmalla lauteella lämpö pysynyt lähes vakiona 26 astetta(myös lattialämmityksen vaikutuksesta), seuraavalla 28-30, kolmannella menee väkisin yli 30, mutta ei yli 35. Itämisaika oli todella huomattava..alimman lauteen idätykset saman sarjan siemenistä lähes tarkalleen +8.pv, toisella lauteella ensimmäiset 4pv, viimeisetkin jotka itämään yleensä lähtivät 7pv;n kohdalla. Yllätys itselleni oli tuo kolmas laude, jonka odotin nopeimpana itävän hieman korkeamman lämpötilan ja mahd.kosteuden johdosta +10pv. Mitä tästä itse opin? 28-30c optimi-idätys lämpötila, ei sen suurempi.

    VastaaPoista
  2. Ja mä laitoin puolestani chilit itämään pannuhuoneeseen. Pannuhuoneen lattian lämpö on +20 ja naaman korkeudella +35- +40. Joten pikku virityksillä itämään polven-reiden kohdalle 😅, se on optimi. Nopeimmat 3 pvässä ja n. Viikon sisään loputkin iti.30 lajia. Myös keijunmekko iti näin nopsasti pintakylvönä.

    VastaaPoista