sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Chilit itävät nopeasti

Osta heti, klikkaamalla mainosta!
Chilit itävät todella nopeasti, lämpötilan ollessa sopiva. Nopeimmillaan chilit itävät viikossa, lämpötilan ollessa 28-32 astetta.
Nämä chilinsiemenet on laitettu multaan 7.1.2017, eli kahdeksan päivää sitten. Nyt jo chileistä puolet on sirkkalehdillä ja osa on juuri nousemassa mullasta. Chilit ovat olleet 28 asteen lämpötilassa kasvatusteltassa.
Siemenet laitettu multaan 7.1.2017

Tomaatit tuli varmaan laitettua hieman liian aikaisin itämään, nämähän on jo kaksimetrisiä ja täynnä tomaatteja, ennen kun edes kasvihuonekausi alkaa. Nämä tomaatit on myös kylvetty 7.1.2017
Tomaatit kylvetty 7.1.2017

Chilit ja tomaatit vanhassa jääkaapissa


Jääkaappi alkoi pitämään viimeviikolla erikoista huminaa epäilinkin, että se vetelee viimeisiään, koska jääkaapin kompura kävi meilkein koko ajan. Mittasin jääkaapin kulutuksen kolmen vuorokauden ajalta ja laskin, että mitä se tulee maksamaan vuodessa.
Jääkaappi veteli tosissaan viimeisiä henkäyksiä, koska kulutus oli 113€ vuodessa nykyisellä sähkönhinnalla. No jääkaappi meni vaihtoon, uuden jääkaapin sähkönkulutus näillä sähkönhinnoilla noin 20€/vuosi, joten se maksaa jo 3-4 vuodessa itsensä takaisin, vanhan jääkaapin kulutukseen nähden.
Vanhaa jääkaappia suunittelin kuskaavani jäte-asemalle, mutta siinä samalla sainkin idean, jääkaappi on niin hyvin lämpöeristetty, että sen sisälämpöä nostaisi helposti pienikin valoteho.
Jääkaapista tulikin idätyskaappi chileille. Tämän kauden taimikasvatuksen ollessa ohi jääkaapin saa viedä vaikka kellariin ja tästä eteenpäin hoitaa esikasvatuksen siellä. Chiliä idättessä ja pienet taimet kasvavat huomattavasti nopeammin, heti kun lämpötilakin on 25-30 asteen välillä.Chilit kaapissa


Vanhassa jääkaapissa tilaa ei hirveän paljon ole liikaa, niin laitoin jääkaapin alakaappiinkin samanlaisen 20W energiansäästölampun ja muutaman idätyslautalta siirretyn chilin. Sisämitat ovat arviolta noin 50cmx50cm, tilaa ei ole liikaa, mutta riittää oikein hyvin chilien idätykseen ja taimikasvatukseen.
Hyviäpuolia jääkaappivirityksellä on, se, että se on kohtalaisen tiivis, vaikka johdot menevätkin vain tiivisteen välistä. Pienet taimet saavat olla rauhassa harsosääskiltä, mitä aina jostakin keväisin ilmestyy. Vähän isommille taimille ei enää harsosääskitä ole mitään haittaa, koska isommissa taimissa juuristo on niin iso, että harsosääskien toukkien tekemät juuristotuhot eivät vaikuta kasvin kasvuun juuri lainkaan.
Aika näyttää, kuinka tuo ilmankosteus jääkaapissa tulee ongelmaksi, sillä nyt se ei pääse vaihtumaan ollenkaan. Ehkä voisi olla järkevää ottaa tiivisteen ylä- ja alareunasta 10cm pätkät pois, niin ilma pääsisi vähän kiertämään.Idätyslautalta siirrettiin muutamat sirkkalehdillä olevat chilintaimet multaan kasvamaan.
Purkitetut Chilit

Chilintaimet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti