lauantai 14. toukokuuta 2016

Lämpötilan tilastointia ulkoa ja kasvihuoneesta

Osta heti, klikkaamalla mainosta!Aloitin tänään sadepäivän kunniaksi koodaamaan kasvihuoneeseen lämpömittaria, millä saa lämpötilat vähän tarkemmin tarkasteluun. Pohjana on arduino mikrocontrolleri, missä lisäpalikkana on ethernet shield lisäpalikka hoitamassa internetyhteyden. Lämpötilat mitataan dallas 18b20 antureilla. Antureilla päästään kahden desimaalin tarkkuuteen, mutta siihen tuskin on tarvetta.
Nyt mittaustakkuus on asetettu puolen asteen tarkuuteen, minkä pitäisi olla riittävän tarkka kasvihuoneen lämpötilojen tarkkailuun. Lämpötila lähetetään www-serverillle, josta php koodi tallentaa sen mysql tietokantaan.kuva
Mittaus suoritetaan 10 minuutin välein ja kun se on tietokannassa, niin siihen voi suorittaa todella monipuolisia hakuja php:n kautta. Päivän minimi/maksimi lämmöt, lämpötilojen keskiarvot päiville, tietyn aikavälin keskiarvot, lämpötilat graafisessa muodossa aikajanana ym, mitä nyt mieleen tulee.
Kasvihuoneeseen ei tarvitse tietokonetta kuskata, riittää että on arduino, ethernet shield, pari anturia ja nettiyhteys. Ja mikä parasta, näihin tietoihin päästään käsiksi mistä päin maailmaa tahansa.
Nyt näyttää kuvassa siltä, että lämpötilat ei juurikaan vaihtele, mutta tätä vielä testataan sisällä, ennen kuin se viedään kasvihuoneeseen.data
Koodissa voidaan ottaa vaikka kymmenen viimeistä mittausta, joista lasketaan niiden keskiarvo ja verrataan viimeisempään mittaukseen, niin selviää heti, onko lämpö nousemassa vai laskemassa tällähetkellä.
Mukava myös jälkikäteen vertailla, olikos viimekesänä tähän aikaan minkälaisia lämpötiloja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti