lauantai 14. maaliskuuta 2015

Chilin lannoitus

Osta heti, klikkaamalla mainosta!

Chili PlusChili plus on parasta, mitä voit chileillesi tarjota. Chili Plus koostuu kahdesta eri lannoitteesta, mistä sekoitetaan valmis ravinnelios.

Käytän itse ainoastaan Chili Plus lannoitteita, koska se on parasta chileille.

Chili Plus lannoitteet löydät chilinkasvattajat.com verkkokaupasta, klikkaamalla tätä tekstiä.
Puutarhan kesä.
Puutarhan kesä.

Puutarhan kesä

Peruslannoite, ehkä ei parasta chileille, mutta edullista.

Chiliyhdistyksen lannoiteohjetta puutarhan kesä lannoitteella voit katsoa täältä:
Chiliyhdistys.fi/chilinkasvatus-lannoitusohje-puutarhan-kesa-lannoitteella/

Puutarhan kesän NPK-arvo 13-7-20

Kekkilän kastelulannoite
Kekkilän kastelulannoite

Kekkilä kastelulannoiteKekkilän kastelulannoitteen NPK-arvo: 17-4-25


Mitä tuo NPK-luku oikeen tarkoittaa?

NPK-luku tarkoittaa lukemaa jolla ilmaistaan lannoitteen sisältämien kolmen merkittävimmän kasvien pääravinteen määrän. NPK viittaa näiden alkuaineiden tunnuksiin: typpi (N), fosfori (P), kalium (K). NPK-luku voi esimerkiksi olla seuraavanlainen: NPK 20-12-0, jossa luvut ilmaisevat prosenttiosuuksia.

Se minkä prosenttiosuuksia luvut on olemassa kahdenlaista käytäntöä. Toisessa luvut ilmoittaa puhtaan alkuaineen osuuden lannoitteessa, ja toisessa tavassa ilmoitetaan tiettyjen oksidien määrän. Tämä johtuu siitä, ettei toisia alkuaineita löydy luonnosta puhtaana, tällaisia ovat fosfori ja kalium. Tämän vuoksi lannoitteessa kyseiset alkuaineet on vanhastaan ilmoitettu fosforipentoksidina (P2O5) ja kaliumoksidina (K2O). Kummissakin merkintätavassa typpi on ilmaistu puhtaana alkuaineena.

Sama lannoite molemmilla merkintätavoilla:

Alkuaineiden prosenntiosuuksina: NPK 20-16-12
Oksidien prosenttiosuuksina: NPK 20-51-20

Typpi = 20%
Fosfori = 16%
Kalium = 12%Koska aloittaa chilin lannoitus?

Vahva multa tai liian aikaisin aloitettu lannoitus voi hidastaa ja jopa tappaa pienen kasvin alun. Mustassa mullassa saattaa taas olla liikaa ravinteita ja kasvi ei välttämättä idä ollenkaan tai itää erityisen hitaasti.

Jos olet kasvattanut chilin taimimullassa, niin taimimullassa ei ole hirveästi ravinteita. Itse aloitan lannoituksen, kun ensimmäiset varsinaiset lehdet ovat tulleet. Suurin osa kasvattajista aloittaa siinä 3-4 lehtiparin kohdalla lannoituksen.

Jos chilisi kasvavat mullassa ja mitään ongelmia ei ole, niin mikään välttämättömyys ei ole lannoittaa ollenkaan. Mutta oikeanlainen lannoitus auttaa mahdollisimman nopeaan kasvuun ja parhaaseen satoon.Pari nyrkkisääntöä

-Lannoittaessa kannattaa muistaa pari nyrkkisääntöä, pieni taimi ei kestä niin vahvaa lannoitetta, kun suuri puska.

-Lannoitteen tarpeeseen vaikuttaa myös valo ja lämpö. Mitä enemmän valoa ja lämpöä, sitä nopeammin kasvi kasvaa ja sitä enemmän kasvi pystyy käyttämään lannoitteita.

-Talviaikaan chili ikkunalaudalla, ei vaadi lannotteita juuri ollenkaan.

-Mitä enemmän kasvua, sitä enemmän lannotteita.


Linkkejä chilin lannoitukseen
3 kommenttia:

 1. 10-10-10 lannoitus ei muuten ole ravinteiden suhteen aivan tasapainoinen. Kyseessä on se, että fosfori ja kalium ilmoitetaan ulkomailla poikkeuksetta yhdisteinä. P2O5 kääntyy P:ksi kertoimella 0,4364 ja K2O kertoimella 0,8301.
  Näiden jälkeen tasapainoiselta näyttänyt 10-10-10 onkin 10-4-8 ja 15-15-15 on 15-8-13.

  Jos lannoittaminen ja ravinteet kiinnostavat syvällisemmin, kanattaa tutustua ravinteiden määriin eri annostuksissa ja sekoituksissa. Lannoitteiden purkaminen ravinteiden tasolle vaatii aika paljon laskelmia, mutta sivuiltani löytyy muutamia laskureita, joilla homma käy erittäin näppärästi. Ihan moolimassojen tasolle hommaa ei kannata viedä, mutta ravinteiden vertailu auttaa ymmärtämään lannoitteiden ja annostusten välisiä eroja.
  Tarpeen tullen voin jelppiä laskurin käytössä. :)

  http://chilitunari.blogspot.fi/2015/01/3n-lannoitteen-emoliuos-ja.html
  http://chilitunari.blogspot.fi/p/lannoitusapu.html
  http://chilitunari.blogspot.fi/p/ppm-laskuri.html

  VastaaPoista
 2. Pitääkin korjata asia, taidan lisätä nuo blogisi linkit tuonne myös, tuntui olevan taas laatua ja tietoa tuutin täydeltä.
  Pitää itsekkin lukea oikeen ajatuksella läpi nuo kirjoituksesi, olen ajatellut kanssa siirtyä noihin yaran lannoitteisiin, mutta kun ei ole ollut tarpeeksi tietoa asiasta. No nyt on :D

  Mielestäni olen blogisi joka sivun lukenut, mutta aina vaan sieltä löytyy lisää tietoja :D

  VastaaPoista
 3. No nämä on vaikeita juttuja ymmärtää varsinkin jos ei ole alan ihmisiä. Tietoa ei ole pahemmin tarjolla. Ensimmäisen lannoitelaskurin laskentakaavat tarkastutin tutun tutulla joka ammatikseen hoiti vastaavanlaisia juttuja laboratoriossa. Hän totesi, että laskutapa on oikein, mutta tarkkuuden saamiseksi pitäisi käyttää moolimassoja. Lisää varmistusta sain puutarha-alan oppilaitoksen opettajalta, joka sanoi, että laskut on laskettu ihan oikein eikä moolimassoja käytetä tällä tasolla. Myöhemmin olen lisännyt laskurin tarkkuutta ihan päättelyn pohjalta. Käytännössä laskurin tarkkuudella ei olekaan sitten merkitystä, koska annostelut ovat loppupeleissä vain sinne päin. ;) Ammattipuolella on käytössä laboratorioanalyysit ja ohjelmoitavat lannoitemixerit.

  Jos konvertoinneille on lisää tarvetta, niin tässä on Yaran tarjoamat kertoimet:

  Converting Oxides to Elemental Form
  P2O5 to P - multiply by 0.44
  K2O to K - multiply by 0.83
  SO3 to S - multiply by 0.4
  CaO to Ca - multiply by 0.72
  MgO to Mg - multiply by 0.60
  SO4 to S - multiply by 0.33

  Converting Elemental Form to Oxides
  P to P2O5 - multiply by 2.29
  K to K2O - multiply by 1.20
  S to SO3 - multiply by 2.49
  Ca to CaO - multiply by 1.40
  Mg to MgO - multiply by 1.66
  S to SO4 - multiply by 3.00

  VastaaPoista