Chilien Sadonkorjuu ja Kasvihuoneen Viime Hetket
Chilien kasvatus on antanut tänä vuonna runsasta satoa, vaikka kasvihuoneen toiminta alkaa hiljentyä. Kasvihuoneessa on vielä kolmasosa sadosta keräämättä, ja yöhallat ovat pysyneet poissa, mikä on mahdollistanut kasvien kypsymisen pidempään kuin tavallisesti. Tässä artikkelissa kerron sadonkorjuusta, chileistä ja kasvatuksen haasteista sekä onnistumisista.
Kasvihuoneen tilanne ja sadonkorjuu
Tänä vuonna sadonkorjuu on ollut erityisen tyydyttävää. Vaikka lämpötilat eivät enää ole optimaalisia, kasvihuoneessa kypsyminen jatkuu hitaasti. Viileämmissä lämpötiloissa chilit, kuten Rocotot, voivat kestää pidempään ennen täyden kypsyyden saavuttamista. Ensimmäisestä Rocoto-pensaasta on jo korjattu merkittävä osa sadosta, mutta osa hedelmistä on vielä vihreinä.
Satoa ja lajikkeita
Tähän mennessä kasvihuoneesta on kerätty noin 7 kg chiliä, mikä on kolmasosa tämän vuoden sadosta. Vaikka chilien määrä jäi tänä vuonna aiempaa pienemmäksi, kasvihuoneessa oli enemmän tomaattikasveja, jotka veivät osan tilasta. Sadon pääasiallisia lajikkeita olivat:
- Naga Morich: Tunnettu äärimmäisestä tulisuudestaan, erinomainen kastikkeisiin ja säilykkeisiin.
- Jalapeno: Monikäyttöinen chili, joka sopii erityisesti täytettäväksi tai grilliin.
- Habanero: Hedelmällinen ja tulinen lajike, joka tuo eksoottista makua ruokiin.
- Serrano: Sopiva valinta salsaan ja tuorekäyttöön.
Chilien kasvattamisen haasteet ja hyödyt
Tämän vuoden sadonkorjuu osoitti, että chilit ovat sopeutuvaisia kasveja, jotka pärjäävät monenlaisissa olosuhteissa. Kasvihuoneessa chilien kasvattaminen tarjoaa etuja, kuten:
- Pidempi kasvukausi: Kasvihuone suojaa kylmiltä öiltä ja pidentää kasvukautta merkittävästi.
- Kontrolloidut olosuhteet: Lämpötila, kosteus ja kastelu voidaan optimoida paremmin kuin avomaalla.
- Runsaampi sato: Oikein hoidettuina chilit voivat tuottaa kiloittain satoa yhdestä pensaasta.
Chilien kasvattaminen on myös erittäin palkitsevaa. Ne tarjoavat paitsi maukasta satoa, myös kauniita, koristeellisia kasveja, jotka tuovat iloa koko kasvukauden ajan. Lisäksi chilien sisältämä kapsaisiini on tunnettu terveyshyödyistään, kuten aineenvaihdunnan vilkastuttamisesta ja verenkierron parantamisesta.
Kohti seuraavaa kautta
Vaikka tämä kausi on lopuillaan, on aika suunnata katseet seuraavaan kasvukauteen. Nyt on hyvä hetki valmistella siemeniä itämistä varten ja pohtia uusia lajikkeita, joita haluat kokeilla ensi vuonna. Esimerkiksi Rocoton ja Naga Morichin kaltaiset lajikkeet kannattaa istuttaa jo vuoden vaihteessa, jotta ne ehtivät kehittyä ennen kevään valoisia päiviä.
Keinovalot, kuten LED-kasvivalaisimet, voivat auttaa luomaan optimaaliset olosuhteet talvella, ja ne mahdollistavat chilien kasvatuksen ympäri vuoden. Näin voit varmistaa, että ensi vuoden sato on yhtä runsas – tai jopa runsaampi – kuin tänä vuonna.
tsemppiä
VastaaPoistaKyllähän tämä tästä pikkuhiljaa...
PoistaVoi, olen pahoillani. Itekin olen aikanani käynyt eron läpi. Mutta vaikka nyt tuntuu pahalta, niin myöhemmin sitä huomaakin, että niin oli kuitenkin parempi. Aikaa se kyllä ottaa. Paljon voimia tulevaisuuteen!
VastaaPoistaKiitos, kyllä se tästä alkaa elämä voittamaan, tuli vaan täytenä yllätyksenä, enkä osannut yhtään odottaa. Aika parantaa... Ehkä parempi oli näin. Käytännön asioita paljon hoidettavana, kun ollut naimisissa ja pari lastakin.
PoistaTyökaverit sano ilmoittavansa maajussille morsian ohjelmaan, chilinviljelijä Lapualta :D